Masz pytanie? Zadzwoń: 537-800-880 milk.szkola@gmail.com

Zdrowe odżywianie kobiet w ciąży oraz karmiących piersią

Warsztaty „Zdrowe odżywianie Kobiet w ciąży” to zajęcia, podczas których przyszłe mamy poznają zasady zdrowego żywienia. Dowiesz się, jakie produkty należy wdrożyć do swojej diety, a z jakich należy zrezygnować i dlaczego. Warsztaty prowadzi dietetyk, który w przyjazny i zrozumiały dla każdego sposób przedstawi zasady zdrowej diety dla kobiet w ciąży z podziałem na trymestry. Uczestnicy warsztatów poznają przykładowe jadłospisy oraz sposób komponowania diety. Zajęcia te są również wprowadzeniem do warsztatów o zdrowym żywieniu w czasie laktacji.

Jedz dla dwojga, a nie za dwoje

Podstawową zasadą zdrowego żywienia kobiet w ciąży jest odpowiedni dobór produktów najwyższej jakości, a nie znaczące zwiększanie porcji. Przyszłe mamy powinny zwiększyć kaloryczność spożywanych posiłków o 300 kcal od drugiego trymestru.

Na warsztatach opowiemy Ci o wpływie morskich ryb w menu kobiet w ciąży oraz o tym, dlaczego nie powinny jeść ryb wędzonych na zimno, sushi oraz dużych ryb (np. tuńczyków). Podpowiemy, które produkty wybierać, by dostarczać najwięcej dobrze przyswajanego wapnia oraz dlaczego warto zrezygnować z całkowicie odtłuszczonych przetworów mleczarskich. Opowiemy o owocach i warzywach, które są najlepszym źródłem kwasu foliowego i dlaczego tak bardzo jest on ważny w diecie wszystkich przyszłych mam. Poznacie też produkty roślinne, dzięki którym uzupełnicie żelazo, prowitaminy A (czyli beta-karoten), witaminę C, magnez oraz wapń. Rozwiejemy wątpliwości dotyczące spożywania mięsa, jajek i tłuszczy. Opowiemy również o roli wody w organizmie człowieka, a szczególnie kobiet w ciąży i karmiących piersią.

Na warsztatach w Szkole Rodzenia MiLK dowiesz się, jak dokonywać mądrych wyborów zakupowych, jak prawidłowo przechowywać produkty i przyrządzać posiłki, by czerpać jak najwięcej korzyści z wartości odżywczych. Zadbamy również o to, byś nie odczuła nudy w kuchni, by zdrowe jedzenie było pyszne, urozmaicone i pięknie prezentowało się na talerzu.

Plan ramowy warsztatów:

  1. Programowanie żywieniowe
  2. Planowanie posiłków w ciąży
  3. Witaminy i składniki mineralne
  4. Produkty zalecane oraz zakazane
  5. Dieta na każdy trymestr ciąży
  6. Co jeść w ciąży, aby zwiększyć odporność dziecka
  7. Przykładowe diety w czasie ciąży i podczas laktacji
  8. O czym jeszcze należy pamiętać podczas ciąży
  9. Wprowadzenie do warsztatu „Dieta kobiety karmiącej piersią”

Na koniec warsztatów zapewniamy degustację dań z kateringu dla kobiet w ciąży i karmiących piersią. Mamy nadzieję, że przykładowe dania MiLKatering zainspirują Cię i zachęcą do zdrowego żywienia i trybu życia na co dzień!